Sarajevo (1878-1918)

Sarajevo za vrijeme austro-ugarske


23.02.2006.

Crkva Kraljice svete krunice i Katolički školski centar Sv. Josip

Crkvu su izgradile sestre Kćeri Božije ljubavi 1911. godine kao svoju samostalnu crkvu i ujedno crkvu katoličkih škola koje su one vodile. Projektovao ju je arhitekta Josip Vancaš i duga je 31, široka 27 i visoka 13,5 metara. Izgrađena je u baroknom stilu i ima pjevački kor i iznad njega galeriju. Glavni oltar i svetište uzdignuti su za šest stepenica iznad crkvenog poda. Unutrašnjost je oblikovana u vidu trobrodne bazilike, osvijetljena sa šest većih i šest ovalnih prozora, te spada među najsvjetlije, a možda i najljepše katoličke crkve u Sarajevu. Bogato je ukrašena slikama i kipovima. Ima dva niska tornja opremljena zvonima sa elektronskom komandom. Crkva je posvećena 1. oktobra 1911. godine.
Ova crkva je sagrađena uz zavod "sv. Josip" koje su sagradile takođe sestre družbe Kćeri Božje ljubavi koje su na poziv prvog vrhbosanskog biskupa Josipa Stadlera 1882. godine došle u Sarajevo iz Beča. U zavodu "sv. Josip" prvo je počela s radom Osnovna škola (4.10.1882. godine), a uskoro i Ženska učiteljska škola, Tečaj za odgojiteljice u dječjem zabavištu, Trgovinski tečaj i Ženska stručna škola. Zavod "sv. Josipa" odgajao je i obrazovao mnoge građane grada Sarajeva do kraja Drugog svjetskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata u toj zgradi je bila Druga gimnazija, zati osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević", da bi danas vratila nekadašnju funkciju pod nazivom Katolički školski centar "sv. Josip".

14.02.2006.

Teritorijalna podjela

Sarajevo je od davnina bilo podjeljeno u mahale, kojih je prema popisu iz 1895 godine bilo 106, a te mahale su pod starim nazivima živjele u narodu i za vrijeme austro-ugarske, mada administrativno nisu više predstavljale zasebne jedinice. Radi lakšeg vođenja upravnih poslova nova uprava je podjelila grad teritorijalno na sedam gradskih kotara, sa utvrđenim granicama i nazivima, poslije čega je ranije mahalsko uređenje malo značilo i zbog toga se već počinjalo gubiti. Inicijativa za novu podjelu gradskog teritorija potekla je od direktora sarajevske policije Karlosa Olive, svakako iz praktičnih razloga, dok je sama podjela izvedena prema pomenutoj naredbi od 28 marta 1883 godine. Poslije izvršene teritorijalne podjele postavljen je po jedan glavni muktar (bašmuktar) kao opštinski izvršni organ u svim gradskim kotarima, osim prvog u kome je te poslove neposredno obavljalo samo gradsko poglavarstvo.

Prvi kotar: ČARŠIJA

Obuhvatao je centar grada na obje strane Miljacke, omeđen linijom koja je išla od mosta na Bendbaši dužinom Ćemaluše ulice do kamenog mosta kod Alipašine džamije, a odatle niz Koševski potok i desnom obalom Miljacke do Skenderpašina mosta. Prelazeći tu na lijevu obalu Miljacke, granica je dalje povučena ulicom Terezija do Bakarićeve i Konak ulice, zatim kroz Šahinagića ulicu na Mali Alifakovac i preko njega do lijeve obale Miljacke. U prvi kotar ulazile su sljedeće mahale: Abdul Halim-aga, Bakar Baba hadži-Ali, Čaršija, Čekrči Muslihudin, Čoban Hasan, Čohadži hadži-Sulejman, Džami Atik - Careva džamija, Ferhat-beg, Gazi Husref-beg, hadži-Idriz, hadži-Isa, Halač Daud, Hovadže Kjemaludin, Kalin hadži-Ali, Latinluk, Ojandži-zade hadži-Ibrahim, Oruč Pehlivan, Pišman hadži-Husein, Sahtijandži hadži-Mahmud, Sijavuš-paša daire, Skender-paša, Varoš Bala gornja i Vekil Harč.

Drugi kotar: KOŠEVO

Zahvatao je prostor s desne strane Miljacke i to sjeverno i zapadno od linije koja ide od Koševskog potoka uzvodno do kamenog mosta kod Alipašine džamije, zatim Ćemalušom i Koševo ulicom do vojnog groblja, nešto kasnije i Kovačići su ušli u sastav ovog kotara. Drugom kotaru su pripadale ove mahale: Dajanli hadži-Ibrahim, Hadim Ali-paša, Kemal-beg, Kovačići, Pofalići, Šejh Magribi i Tavil hadži-Mustafa.

Treći kotar: BJELAVE

Zauzimao je prostor koji se nalazio između sjeverne granice grada, ulice Koševo na zapadu, granica prvog kotara na jugu, dok je na istoku dopirao do Potoka kao krajnje tačke. U treći kotar ulazile su sljedeće mahale: Armandži Sinan, Džano-zade, hadži-Mehmed, hadži-Džafer, Haseči Hatum, Jagdži-zade hadži-Mehmed, Kartal hadži-Mehmed, Kasum Kjatib, Koševsko Brdo, Kulin Bali, Nalčadži hadži-Osman, Nevrdilo hadži-Ali, Pačadži hadži-Nesuh, Sarač Hajdar, Sarač Ismail, Tuti bula i Uskjudar Ahmed Kjelebi.

Četvrti kotar: KOVAČI

Obuhvatao je preostali prostor na sjeveru, zatim prostor zapadno od Potoka i granica prvog kotara, dok je na istoku dopirao do gradskog bedema. Na ovom prostoru bile se sljedeće mahale: Abdul Halife, Arabi Atik, Arabi Džedid, Bali-zade hadži-Mehmed, Buzadži hadži-Hasan, Daud Kjelebi, Duradžik hadži-Ahmed, hadži-Jahja, Hubjar-aga, Jahja-paša, Kadi Bali efendi, Kjebkjebir hadži-Ahmed, Kjose Sinan, Kučuk Kjatib, Mimra Sinan, Peltek Husamudin, Sagrakči hadži-Mahmud, Sarač-ali, Šejh Muslihudin, Tabak hadži-Sulejman, Šejh Ferah i Tokmo-zade

Peti kotar: GRAD

Zauzimao je prostor koji je sa svih strana okružen gradskim bedemom. U njegov sastav ulazile su sljedeće mahale: Divan Kjatib, hadži-Husein, Hajdar-efendi, Hovadže-zade hadži-Mustafa, Iplikdžik Sinan, Kadi Ahmed-efendi, Kasap-zade, Mokro-zade, Nedž-zade hadži-Hasan, Sagr hadži-Mahmud, Sinan vojvoda Hatun i Topelejni han.

Šesti kotar: HRVATIN

Obuhvatao je sav gradski prostor s lijeve strane Miljacke istočno od Bistričkog potoka. U njegov sastav su ulazile ove mahale: Ašik Memi, Gazi Ahmed-beg, Hadži-Sejdin, Hitri Sulejman, Hovadže-zade hadži-Mehmed, Jakub-paša, Kečedži Sinan, Mufti Sulejman, Sagr hadži-Ali i Tamur han.

Sedmi kotar: BISTRIK - ČOBANIJA

Obuhvatao je preostali gradski prostor na lijevoj obali Miljacke zapadno od Bistričkog potoka, a u njego sastav su ulazile ove mahale: Gazi Bali-beg, hadži-Turhan, Haradže Mustafa-aga, Hovadže Sinan, Kadi Hasan-efendi, Kara Ferhat, Kazgani hadži-Ali, Komotin hadži-Memi, Hedžar hadži-Ibrahim, Pehlivan Hasan, Soukbunar, Šejh Bagdadi, Terzibaša i Žagrići.

04.02.2006.

Paviljon Bosne na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine

Za Svjetsku izložbu u Parizu 1900. godine arhitekt Carlo Panek 1899. projektira paviljon Bosne sa očitom namjerom da se već paviljonom oslikaju karakteristične etape kulturnog razvoja zemlje. Iako je to sklop graditeljskih oblika iz različitih epoha, u cjelini dominiraju oblici islamske umjetnosti što je stvarna potvrda da su tadašnji arhitekti pseudoorijentalni umjetnički izraz smatrali autentičnim i istinskim produktom ovog podneblja. Panek ovim objektom simbolizira određenu zemlju i sasvim određenu tradiciju i za razliku od drugih velikih arhitekata koji su i prije njega dekorativnost i stilsku notu gradili na opće shvaćenoj islamskoj umjetnosti, on se ne odriče porijekla svoje dekoracije, tj. dokumentarnosti predloška. I paviljon i ono što je u njemu izloženo predstavljali su istoriju, kulturu, prirodne resurse, rudarstvo i začetak metalurgije u Bosni i Hercegovini. Unutrašnjost su uredili i oslikali čuveni bečki secesionisti Alfonso Mucha i Alojz Kaufman. Plakat za bosanski paviljon, koji je takođe izložen, kreirao je Mucha na tipičan način za to vrijeme: djevojka u narodnoj nošnji sa predmetima visokog zanatlijskog umijeća u rukama.
Bosanski paviljon, koji se nalazio između austrijskog i mađarskog, svjedočio je o posebnom statusu koji je Bosna i Hercegovina u to vrijeme imala u Austrougraskoj monarhiji.

Sarajevo (1878-1918)
<< 02/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728


Više informacija o Sarajevu za vrijeme austro-ugarske

Dosadašnji postovi
Građevine i ostali sagrađeni objekti:

Zgrada HKD Napredak
Crkva Presvetog Trojstva
Stara željeznička stanica na Ilidži
Jedilerska tekija (Sedam braće)
Crkva Kraljice svete krunice i Katolički školski centar Sv. Josip
Paviljon Bosne na Svjetskoj izložbi
Drvenija most
Ajas-pašin dvor - Hotel "Central"
Gazi Isa-begova banja
Nadgrobni spomenik SSK-u
Zgrada mitropolije i bogoslovije
Crkva sv. Vinka
Muzički paviljon
Tkaonica ćilima
Hotel "Evropa"
Kino Apolo
Društveni dom
Crkva i samostan sv. Ante
Crkva sv. Ćirila i Metoda
Ulema-medžlis
Jajce kasarna
Električna centrala
Pravosudna palata
Salomova palata
Zemaljska bolnica
Šerijatska sudačka škola
Zgrada glavne pošte
Vojna komanda
Zgrada muzičke akademije
Prva gimnazija
Inat kuća
Grand hotel
Evangelistička crkva
Aškenaska sinagoga
Zemaljski muzej
Sebilj
Filipovićeva kasarna
Marijin dvor
Oficirska kasina
Željeznička stanica Bistrik
Zgrada zemaljske vlade
Tržnica
Katedrala
Vijećnica

Ličnosti:

Esad Kulović
Nezir ef. Škaljić
Gavrilo Princip
Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak
Mustaj-beg Fadilpašić
Nedeljko Čabrinović
Josip Vancaš
Josip Stadler

Nauka, obrazovanje, kultura i sport:

Književni list "Nada"
Gajret
Fudbal
Seizmologija
Butmir - otkriće neolitskog naselja
Štampa
Bosanska vila

Privreda:

Trgovina
Apotekarstvo
Kanalizacija
Dionička pivara
Ciglane
Vatrogasna služba
Vodovod
Ugostiteljstvo
Fabrika duhana Sarajevo

Ostalo:

Obrada fasada objekata iz austro-ugarskog perioda
Teritorijalna podjela
Prvi regulacioni plan
Prvi tramvaj
Sarajevo kao saobraćajni centar
Velika aleja na Ilidži
Regulacija Miljacke
Botanički vrt zemaljskog muzeja
Zastava i grb Bosne
Važniji datumi

Stranice o istoriji Sarajeva

Prijatelji i ostali linkovi

Autor


BROJAČ POSJETA
442175

Powered by Blogger.ba
Get Firefox!

Free Web Counter