Stara željeznička stanica “Bistrik”

Zgrada stare željezničke stanice na Bistriku izgrađena je početkom 20.st., kao prateći objekat uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad. Na originalnim nacrtima iz 1902. i 1904. god. nepoznati arhitekt je ovoj maloj staničnoj zgradi dao sve karakteristike alpske arhitekture austrougarskog perioda, u kojoj se naročito ističe osobita primjena drvenih konstruktivnih i dekorativnih elemenata. Već ranije degradiran prepravkama središnjeg dijela, nakon agresije, objekat se nalazi u teškom stanju.

8 komentara

  1. pozdrav autoru bloga, sjajno!!!!
    da li bi mozda u svojim izvorima mogao saznati nesto zeljeznickoj stanici u visegradu, kad je nastala i ko je autor??? pruga je gradjena u periodu od 1904.-1906. pa pretpostavljam da je stanica nastala u nekoliko narednih godina. takodje ne znam ko su arhitekti koji su gradili hotel u vgd a ni sreske urede i sudove po drinskim gradovima istocne bosne.(visegrad, gorazde, foca imaju identicne upravne zgrade)
    veliki pozdrav i svako dobro.

  2. Blog je super …..pomaze novim dodzoshima da se upoznaju sa istorijom grada.No gradsko dijete se ne postaje ako doljegnes…..trebaju proci generacije da znas da koristis tramvaj, da se tusiras i da hodas ulicom.

    Jah, sta ces.

Komentariši